In maart 1964 maakt het Limburgs Dagblad bekend dat een dertigtal oud-leerlingen van hotelscholen uit heel Nederland tussen 12 en 27 april een studiereis maken naar de Verenigde Staten. De reis geschiedt per vliegtuig wordt erbij vermeld, dat was nog heel bijzonder in die tijd. Onder hen zijn ook zeven directieleden van zeer gerenommeerde luxe hotels uit Zuid-Limburg. Zoals het hotel de l’ Empereur in Maastricht, het prinses Juliana hotel in Valkenburg en hotel-restaurant kasteel Neubourg uit Gulpen. Het gezelschap zal een bezoek brengen aan New York, Washington en Chicago en zal bij de opening van de wereldtentoonstelling aanwezig zijn. De deelname van de heer Reuver, de directeur van hotel Neubourg, wordt nog in een apart artikel in de krant vermeld. Sinds augustus 1952 is het hotel in het kasteel gevestigd.

De heren gaan op bezoek bij bekende Amerikaanse instellingen op het horecagebied. Ze bezoeken een hotelschool en krijgen er speciale rondleidingen en lezingen. Ze logeren in allerlei bijzondere, nieuwe en prominente hotels. Daar verblijven ze als gasten maar ze trekken ook een personeelsuniform aan en kunnen op die manier onopvallend ook een kijkje nemen achter de schermen van bedrijven zoals het Hilton. Na hun terugkeer zijn er gemengde reacties op het bezoek. De mannen zijn onder de indruk van wat ze zien in Amerika maar twijfelen toch of de ervaringen zijn toe te passen in de Limburgse hotels die veel kleinschaliger en persoonlijker zijn. De Amerikaanse hotels zijn heel groot. Ze logeerden bijvoorbeeld in hotel American in New York, een bedrijf met tweeduizend kamers. Daar gelden heel andere normen dan in hun Limburgse hotels met bijvoorbeeld maar vijftig kamers. Alles in Amerika blijkt ingesteld op efficiency en de hotels zijn dan wel hypermodern maar ook heel onpersoonlijk. De directeur van l’Empereur zegt na terugkeer nooit in Amerika te willen wonen. Hij vindt de sfeer keihard en uitsluitend gericht op geld verdienen. Hij geeft duidelijk de voorkeur aan wat hij noemt het ‘Europees gastheerschap’: dat wil zeggen: menselijker.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’ en ‘Recht en Onrecht, Na de tweede wereldoorlog zuid-Limburg/Gulpen-Wittem’.