Drie maanden langen schrijven de regionale kranten erover: de viering van het 100-jarig jubileum van de zusters Redemptoristinnen in Partij-Wittem in september 1950. Hele pagina’s worden er gewijd aan de voorbereiding en in de Gazet van Limburg verschijnt zelfs een reportage met foto’s van binnen de kloostermuren. Dat is bijzonder want het klooster is hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De slotzusters leven achter slot en grendel en alleen door een klein luikje is er contact met bijvoorbeeld leveranciers en de postbezorger. De journalist schrijft ‘door dit isolement hebben veel inwoners van Partij-Wittem nog nooit een van deze zusters gezien’. Hij en de fotograaf mogen als eersten na 100 jaar het klooster bezoeken. Hij beschrijft de reactie van de vrouw die woont in het voorhuis bij de ingang van het klooster, en die de schakel vormt met de buitenwereld. Zij is stomverbaasd dat voor deze twee mannen het klooster opengaat. In hun rapportage laten zij de kloosterlijke eenvoud zien. De cellen van de zusters zijn bijzonder sober ingericht: een tafeltje, een bidstoel, een bed met een matras van stro en aan de wand een groot kruis. Dat is alles. Tijdens de lunch valt hen het vrolijk gekakel en het vele gelach van de zusters op. ‘God schonk vreugde achter de tralies’ is dan ook de kop van het artikel.

Na een eeuw van inzet van de zusters voor het zielenheil van de mensen is dit het moment voor de omliggende dorpen om iets terug te doen. En dat wordt flink aangepakt met een groot volksfeest waar geld wordt ingezameld voor de zusters. Dat geld kunnen zij goed gebruiken voor het onderhoud van het klooster en de verbetering van de dagelijkse voorzieningen in het klooster zoals de toiletten. Op de feestdag, 31 juli 1950, trekt er een grote optocht door de omliggende dorpen en gehuchten zoals Mechelen, Wahlwiller en Nijswiller en op den Bissen. Voor het klooster in Partij wordt een muzikaal eerbetoon aan de zusters gegeven.

De voorzitter van het feest comité de heer Bessems is lyrisch over de enorme opkomst en de inzet van vele mensen voor dit feest.  Volgens hem is in de parochie Mechelen nog nooit zo’n groot volksfeest gevierd. Op het feestterrein zijn er verscheidene activiteiten zoals ringsteken vanaf een grote fiets, paalklimmen en touwtrekken. Er is een theetent en uiteraard een biertent. De volksdans ensembles van de RK Kweekschool uit Roermond krijgen een warm applaus.

Onder het publiek ook veel toeristen die de zomervakantie in Zuid-Limburg doorbrengen en gul geven voor het cadeau aan de ’Zusterkens van Partij’.

Hoe de zusters zelf het feest gevierd hebben is mij niet bekend…

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’ en ‘Recht en Onrecht, Na de tweede wereldoorlog zuid-Limburg/Gulpen-Wittem’.