In de jaren zestig was Dorus, komiek en cabaretier, een zeer bekende televisiepersoonlijkheid. Hij werd gespeeld door Tom Manders Eind 1963 begon hij ook met het maken van films over de verschillende provincies in Nederland waarin hij hun karakter wilde vastleggen. Dorus speelde de hoofdrol.

Zijn tweede film ging over Limburg. Hij zocht een hoofdrolspeelster en plaatste hiervoor een advertentie in ‘De Nieuwe Limburger’. Als eisen stelde hij: ‘flink postuur, blond haar en liefst geen make-up’. Meer dan tweehonderd reacties kwamen binnen en begin maart 1964 maakte hij de acht finalisten bekend. Onder hen twee jonge vrouwen uit het Heuvelland, Jeanette Moonen, 19 jaar, uit Scheulder, en Marita Remarque, 24 jaar uit Gulpen.

De definitieve keuze voor Miss Limburg zoals Dorus haar noemde, viel tijdens eenauditie in Maastricht. De winnares was Jeannette Moonen uit Scheulder. Tom Manders was heel blij met het resultaat van deze auditie. Het meisje was volgens hem representatief voor Limburg: fris en met de intelligentie die nodig is om een rol overtuigend te kunnen brengen. In de film speelden nog zestien andere Limburgers mee uit Kerkrade, Heerlen, Simpelveld en Maastricht.

In april 1964 begonnen de opnames waarvan het grootste deel van de buitenopnames plaatsvonden rond Simpelveld. Die plaats kwam ook terug in de titel van de film, waarin een heel dorp geld inzamelt voor een nieuwe kerkklok: ‘Klok van Simpeldorp’. Tom Manders was heel tevreden over het eindresultaat. Hij zei dat hij nu in staat was om Limburg in al zijn facetten aan het Nederlandse volk te laten zien.

In november 1964 ging de film in première in Maastricht en de reacties waren zeer positief: ‘een geslaagde weergave van het Limburgse leven’ schreef een recensent ‘de film is geestig, oer-Limburgs van sfeer en boeiend van inhoud’. De film werd in december 1964 uitgezonden op de Duitse tv, een maand later op de Belgische tv en weer drie maanden later op de Nederlandse tv. De hele film van 46 minuten is te zien op YouTube.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’ en ‘Recht en Onrecht, Na de tweede wereldoorlog zuid-Limburg/Gulpen-Wittem’.