De geschiedenis van Gulpen

De geschiedenis van Gulpen wordt beïnvloed door haar ligging: centraal in het Zuid-Limburgse Heuvelland, waar de rivieren de Gulp en de Geul samenvloeien. 

Al in de Romeinse tijd woonden hier mensen, twee belangrijke Romeinse wegen kruisten elkaar bij Gulpen. Bij de aanleg van de tramlijn, tussen 1920 en 1925, zijn veel Romeinse voorwerpen gevonden en de fundamenten van een Romeins gebouw blootgelegd. De straat waar ik mijn hele jeugd heb gewoond, heet de Oude Akerweg en was de vroegere Romeinse weg tussen Maastricht en Aken.
De nederzetting Gulpen is ergens in de Middeleeuwen ontstaan. De oude kerk dateert van rond 1300.

Het dorp ligt tussen drie van oudsher belangrijke steden: Maastricht, Luik en Aken. Deze ligging maakte van Zuid-Limburg eeuwenlang een twistappel der grote mogendheden. Er is eeuwenlang oorlog gevoerd.

De oude katholieke kerk van Gulpen rond 1919. Tussen 1879 en 1918 woonde de toen zeer religieuze familie Hupperts in de Kerkstraat, schuin tegenover de ingang van de kerk
Voorkant van de telling door de Franse bezetter in 1794 van het kanton Wittem waartoe Gulpen behoorde.
Voorkant van de telling door de Franse bezetter in 1794 van het kanton Wittem waartoe Gulpen behoorde.

Gulpen bezet gebied 

Tot de Franse bezetting in 1794 is deze regio een lappendeken van gebieden met een eigen politieke status en een andere eigenaar. Van 1661 tot het begin van de Franse Tijd behoort Gulpen tot de Staatse Nederlanden. In die periode is het protestantisme de officiële godsdienst. Na de Franse Tijd wordt Limburg pas een onderdeel van de Staat der Nederlanden, uitgezonderd de periode 1830 – 1839 als het deel uitmaakt van België.

De bijzondere geschiedenis van Gulpen en Zuid-Limburg heeft invloed op de manier waarop Limburgers aankijken tegen Nederland.  Veel gebeurtenissen in Nederland worden anders ingekleurd en beoordeeld. Zo betekende de Gouden Eeuw voor deze regio een periode van bezetting en onderdrukking van het katholieke geloof.

Verhalen

Gulpen

Dansende redemptoristen

Op YouTube is er veel aandacht voor de Jerusalema-challenge. Wereldwijd dansen mensen op deze eenvoudige Afrikaanse gospel melodie in bepaalde pasjes. Het schijnt troost te

Lees meer »