Tussen 1960 en 1990 kende Gulpen een heuse motorcross, die onderdeel was van wedstrijden voor het Nederlands kampioenschap. Het evenement werd georganiseerd door Harmonie Crescendo, onder de inwoners van Gulpen beter bekend als de Nieuwe Harmonie, die was opgericht in 1957. De inkomsten van de motorcross waren heel belangrijk voor deze nieuwe vereniging en vormden jarenlang de helft van haar jaarbudget. Met het verdiende geld kocht zij instrumenten en uniformen voor de muzikanten.

De cross vond plaats in de weiden gelegen op Landsrade, Berghem en Crapoel en was bij het publiek en ook bij de deelnemers zeer populair vanwege het snelle gevarieerde circuit en de aanwezigheid van een springschans. De baan was 2 km lang en had een afdaling van 20 meter en enkele steile hellingen. Coureurs kwamen uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Engeland. Het evenement trok jaarlijks veel publiek. In het tweede jaar was het tropisch warm maar kwamen er toch 7000 mensen op af.

Vijftig jaar geleden, op 14 juli 1974 was het door een enorme stortbui een zwaar en moeilijk parcours. De coureurs zwoegden en zwalkten door de modder en kwamen bijna onherkenbaar over de finish. De lokale held, Arnold Bosch uit Heerlen, won voor een dolenthousiast publiek de race in de zwaarste klasse. Daardoor deed hij weer volop mee in de strijd voor het Nederlands kampioenschap.

Het weer was van grote invloed op de race die twee keer werd afgelast; een keer  in de jaren zeventig vanwege de langdurige droogte en in 1988 vanwege de vele regenval.

De afgelasting in 1988 betekende een verlies van vele duizenden guldens voor de organisatie en was de doodsteek voor het evenement dat in 1989 nog één keer plaatsvond. Het organisatiecomité had zich al jaren zorgen gemaakt over de dalende opbrengsten van de motorcross. De kosten stegen elk jaar, de belangstelling liep terug en daarom waren de financiële risico’s te groot geworden.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’ en ‘Recht en Onrecht, Na de tweede wereldoorlog zuid-Limburg/Gulpen-Wittem’.