Henri Mosmans was een pater-redemptorist uit het klooster van Wittem. Hij leefde van 1866 tot 1945 en deed veel historisch onderzoek. Daarbij kon hij gebruik maken van de tienduizenden boeken uit de kloosterbibliotheek. Hij schreef over zeer diverse religieuze en historische onderwerpen. Zo publiceerde hij een boekje met liedteksten over Maria, een biografie over het leven een bisschop die heel actief was voor de armen in de mijnstreek van, monseigneur Savelberg, en een boek over de eerste honderd jaar van het redemptoristenklooster in Wittem, 1836 tot 1936. Zijn meest bekende boek kwam uit met Kerstmis 1923 en heette de Heeren van Wittem. Daarin beschreef hij zeer uitvoerig de geschiedenis van Wittem en van de adellijke geslachten die woonden op het daar gelegen kasteel. Hij deed hiervoor onderzoek in binnenlandse en buitenlandse archieven zoals Brussel, Düsseldorf, Aken en Maastricht. De Limburger Koerier was lovend over zijn boek, en noemde het van ‘blijvende waarde’ voor de Zuid-Limburgse geschiedenis en aantrekkelijk omdat het veel informatie bevatte over andere dorpen zoals Gulpen, Wahlwiller en Reijmerstok.

Na deze publicatie schreef Henri Mosmans een tiental heel diverse artikelen in de Limburger Koerier onze regio in de 17e en 18e eeuw zoals de eeuwenoude tolhuizen van Nijswiller, Gulpen en Partij gelegen op de belangrijke handelsweg van Maastricht naar Aken. Hij vond al gegevens uit de 16e eeuw over de tolheffing. Een ander verhaal ging over een koster uit Wahlwiller en Mechelen, Egidius Braun, die betaald werd door de parochianen. Alle gezinnen waren verantwoordelijk voor zijn levensonderhoud en moesten hem dagelijks van brood voorzien. Over kasteel Neubourg in Gulpen schreef hij hoe dat in 1748 bezet werd door buitenlandse troepen. Tien dagen verbleven zij daar; soldaten vernielden de tuinen, en stalen hooi en granen. Hun commandant woonde in de mooiste vertrekken van het kasteel en maakte zich schuldig aan afpersing en vernieling. De artikelen van de schrijvende pater werden zeer op prijs gesteld door de krant en de lezers.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’ en ‘Recht en Onrecht, Na de tweede wereldoorlog zuid-Limburg/Gulpen-Wittem’.