De laatste vijftig jaar zijn er heel wat kleine bedrijven uit het Heuvelland verdwenen. Denk aan de melkfabriek in Reijmerstok, de veilingen in Wijlre en Wittem en de chocoladefabriek en het textielatelier in Gulpen. Ook de limonadefabriek Selpa uit Eyssloot, waar decennialang zeer populaire limonades geproduceerd werden. Het bedrijf werd in 1932 opgericht als afvulstation voor bier en limonade en droeg de naam van de oprichters, het echtpaar Senden-Paumen. In de beginjaren werden de flesjes nog persoonlijk met kiezel en hagel gereinigd en met de hand afgevuld. Later werd dat gemechaniseerd en werd er vervolgens ook eigen limonade geproduceerd. Sinds 1934 stond het bedrijf officieel bekend als Fabriek en Drankenhandel.  De oorspronkelijke naam werd aan het begin van de jaren vijftig vervangen door Selpa, een afkorting van Senden Limonade en Paumen. Binnen de familie werd het woord limonade ook wel vervangen door Lummels waarbij verwezen werd naar de vier zonen van de familie. In de jaren tachtig waren er ongeveer vijftien personeelsleden.

Selpa maakte koolzuurhoudende limonades in zes smaken zoals sinas, citroen, cola, champagne pils en framboos.  Het water hiervoorkwam van de Roodborn in de buurt van de Piepert. De limonade zat in glazen flessen, eerst met beugeldop en later met kroonkurk. Het bedrijf distribueerde ook een aantal producten van onder andere Nutricia, Hero en het Duitse Kaiserbrunnen water.

In 1982 kwam Selpa met een nieuw product op de markt: bronwater gemaakt van hetzelfde water uit het waterwingebied Roodborn. Het was een uniek product in Nederland. Er waren twee varianten Eijs blauw en Eijs rood. Officieel mocht het geen bronwater heten en daarom stond op het etiket ‘Water uit de Rode Bronnen van Eys’. Eind jaren negentig bleek bij een controle het nitraat gehalte van het water boven de drinkwaternorm te liggen en mocht Eys Blauw en Eys Rood niet meer worden verkocht. Dat kostte Selpa de kop. De familie sloot het bedrijf en verkocht haar limonade recept aan de grote frisdrankenleverancier Vrumona in Bunnik.

Deel dit bericht

Pierre Hupperts

Auteur ‘Het dorp en mijn familie. Gulpen en de familie Hupperts 1810-2010’ en ‘Recht en Onrecht, Na de tweede wereldoorlog zuid-Limburg/Gulpen-Wittem’.