Gulpen is het enige dorp in de gemeente Gulpen-Wittem dat een Joodse gemeenschap heeft gekend, voor de aanvang van de Tweede Wereldoorlog bestaande uit 36 mensen, waarvan niemand de oorlog heeft overleefd. Bijna allemaal zijn ze vermoord in de Duitse concentratiekampen. Twee van hen pleegden zelfmoord.
De Heemkundevereniging van Gulpen, Galopia, heeft de afgelopen jaren op meerdere manieren dat Joodse verleden doen herleven, onder andere door de publicatie van ‘De Joodse gemeenschap in Gulpen’ en door het plaatsen van informatiebordjes, in samenwerking met de gemeente Gulpen-Wittem, bij belangrijke joodse plekken zoals de synagoge en de begraafplaats. Ook zorgden zij samen voor een herinneringsplaquette met de namen van alle Joodse slachtoffers, te vinden bij het Joodse herinneringsmonument en de Joodse begraafplaats in Gulpen. Langs deze plaatsen gaat nu een wandeling, een nieuwe parel die Galopia nu heeft toegevoegd aan haar pogingen dit Joodse verleden vast te leggen. Deze leidt door Gulpen langs vier woonhuizen, gelegen in het centrum van Gulpen van waaruit 17 joden zijn gedeporteerd: de vroegere Gats, twee plekken op de Rijksweg en in de Nieuwstraat. Daar zijn in samenwerking met de gemeente Gulpen-Wittem op 31 oktober j.l. herdenkingsstenen in de trottoirs gelegd. Op deze Stolpersteine, letterlijk vertaald struikelstenen staan de naam, geboorte- en sterfdatum van deze bewoners en waar en hoe ze zijn overleden of vermoord. In de uitgebreide beschrijving bij deze wandeling is nog veel meer te lezen over hun leven: hun geschiedenis in Gulpen, het soort werk dat ze deden, de gezinssamenstelling en hun tragische lot in de Tweede Wereldoorlog.
Al deze informatie staat op de website van de Heemkundevereniging Galopia en kan op de mobiele telefoon worden gedownload via de QR-code op de website en op het informatiebord bij de start van de wandeling aan het Prins Willem Alexanderplein. Een echte aanrader!