Code geel of rood vanwege extreem weer, het komt steeds vaker voor. De klimaatverandering veroorzaakt deze extremen in ons weer: stormen, te veel of te weinig neerslag en hittegolven. Met name de laatste jaren bereiken de temperaturen elke zomer weer recordhoogtes. In het Heuvelland kwamen in het verleden soms ook extreem warme en droge periodes voor, maar die waren uitzonderlijk.
In juli 1921 wordt gesproken over de rampzalige gevolgen van de droogte en de hitte. Voor het eerst sinds mensenheugenis is de Maas niet zo laag geweest. Drie van de negen bogen onder de Maasbrug liggen geheel droog. De oevers worden druk bezocht door boeren met wagens vol houten tonnen om water halen voor het vee in de weilanden, dat anders van de dorst zou omkomen. Het water is ook bedoeld voor de naast de woning gelegen moestuintjes die de boerengezinnen van eten moeten voorzien.
Verscheidene waterputten in de regio Zuid-Limburg liggen droog. De bronnen voor de stedelijke watervoorziening functioneren nog, maar de treinen in Maastricht hebben geen water voor de stoomketels van de locomotieven. Met behulp van de brandweer wordt een oplossing gevonden, zij vullen de reservoirs met water uit de Maas, en zo komt het treinverkeer weer op gang.
Het wordt steeds moeilijker vers voer en water te vinden voor het vee in het Heuvelland. Vee wordt dood gevonden in de weilanden, overleden door hitte en dorst. In alle kerken wordt vurig om regen gebeden en die komt er uiteindelijk ook. Op den duur te veel zelfs. Twee jaar later wordt bericht dat de Maas haar hoogste punt ooit heeft bereikt en dat mensen in de buurt van de rivier hun woningen moeten verlaten.
Te veel of te weinig. Dit hoort bij het weer. Maar de opwaartse trend naar warmer en extremer weer is onmiskenbaar. En sindsdien komen deze berichten steeds meer voor.